miercuri, 21 martie 2012

Idei de baza in dieta


  • Mananc 3 mese principale pe zi, respectand dozarea cantitativa a alimentelor si distributia ratiei energetice:
mic dejun   ~ 30%
dejun          ~ 45%
cina            ~ 25%
dar si orarul:
mic dejun     7°° - 9°°
dejun          13°° - 15°°
cina            18°° - 20°°
  • Daca imi este foame, mananc un fruct intre mese. Pot avea 2-3 astfel de gustari pe zi. Marul este recomandat. Nu rontai chipsuri, sticksuri, seminte, nuci, sarate si prajite.
  • Consum fara restrictii legume si fructe. 30÷35 tipuri diferite de legume si fructe consumate intr-o saptamana, imi asigura necesarul de vitamine si minerale necesar organismului.
  • Elimin din dieta alimentele procesate precum mezeluri, lactate, sosuri, creme, sucuri, dulciuri, etc.
  • Renunt la branzeturile si iaurturile grase, unt, smantana. Le consum doar daca sunt degresate complet.
  • Aleg cel mai bun mod de preparare a alimentelor (fript sau fiert).
  • Mananc pe saptamana minim 3 mese de peste si 2 mese de carne slaba.
  • Consum saptamanal carbohidrati (paine, cartofi, orez, paste fainoase) dar atentie cat si cum ii combin.
  • Utilizez zilnic verdeturi si condimente si 1 lingura de ulei de masline extra virgin.
  • Consum cat mai multe lichide. Daca nu mananc zilnic supe sau ciorbe si nici nu beau ceai, beau 1,5÷2 l de apa/zi si un pahar de 150÷200 ml vin rosu/saptamana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu