duminică, 18 martie 2012

GUMA DE MESTECAT – intre mit si realitate


Dependenta de guma de mestecat:
Majoritatea oamenilor mesteca guma de mestecat pentru ca se simt relaxati. Toate rumegatoarele sunt relaxate dar ele sunt ierbivore. Si oamenii vegetarieni sunt mai relaxati.

A fost introdusa de americani in armata, ca ratie alaturi de tigara si bautura. Studiile arata ca atunci cand mesteci, te supui, faci usor si necontrolat anumite lucruri impuse. Mestecand guma iti dispare elementul care te tine ancorat in realitatea in care existi. Esti relaxat si usor de manipulat. Ai senzatia ca ti-e bine.

MASETERII, muschii gurii, sunt cei mai puternici muschi din organism. Maseterul strans presupune eliminarea de ENDORFINE (grup de proteine localizate in creier cu proprietati de calmare a durerilor, specifice opiului) determinand starea de bine. Endorfinele sunt produse ca reactie la durere sau in caz de efort sustinut. Se afla in legatura cu centrii placerii aflati in creier si joaca rol in reglarea poftei de mancare si a eliberarii hormonilor sexuali.

La nivelul gurii, printr-o buna salivare cu amilaza se produce ruperea lantului de amidon. Cand roadem, rontaim, mestecam, noi salivam. Cantitatea de saliva este de 1,5 l/zi. Poate ajunge chiar la 3 l/zi fara consum de apa, atunci cand esti nervos.

Atunci cand mesteci guma, cantitatea de saliva creste. Daca cantitatea de saliva creste, pH-ul creste, bazicitatea creste si cand saliva ajunge in stomac se produce o dilutie a sucului gastric, creste aciditatea iar celulele intra intr-o supersecretie de acid pe care nu o tamponezi cu alimentul digerat pentru ca el nu exista si faci deobicei GASTRITA.
Guma iti creaza o usoara bazicitate dar daca la inceput pH-ul scade dand fermentatie, dupa aceea procesele de fermentatie trec in putrefactie.
Daca tu mesteci guma, stomacul secreta si asteapta sa-i trimiti mancare. Tu nu-i trimiti, el merge in gol si se epuizeaza.
Pancreasul si fierea incep si ele sa secrete alaturi de stomac, crezand ca au ceva de digerat. Daca nu primesc nimic pentru ca noi nu mancam doar mestecam, avem risc de gastrita, colita, pancreatita, etc.
Stiati ca cheltuim mai multi bani lunar pe guma de mestecat  decat pe pasta de dinti?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu