vineri, 23 martie 2012

Cronobiologia alimentara


Cronobiologia alimentara sau perioada in care consumam alimentele

Cu totii stim ca suntem diferiti in diversele momente care compun ziua. Prestatiile noastre variaza in timpul anului in functie de anotimpuri, starea vremii, pana si medicamentele le luam la ore fixe pentru a fi mai eficace.
Instinctul ne face sa marim consumul de alimente calde in zilele reci si friguroase sau sa ne hidratam mai mult in anotimpul cald, pentru a evita socurile de caldura.
Unii avem bioritmul diurn (suntem activi in prima parte a zilei), altii detin bioritmul nocturn (au randament maxim in a doua parte a zilei).
Alimentele se impart si ele in diurne si serale. Corpul nostru singur este in masura sa recunoasca daca un aliment poseda vibratie diurna sau serala. Toleram mult mai bine portocala daca o mancam in lunile de iarna, dimineata, mai mult decat seara (portocala este un fruct acid si are nevoie de caldura pentru a fi digerata si asimilata) iar seara, evitam oul intrucat organismul il va digera foarte greu dar si tomata, un alt fruct acid care produce pe langa o cantitate importanta de aciditate si toxine pe care organismul este obligat sa le elimine pe parcursul noptii.
            Fiecare leguma, cereala, fruct are propria sa perioada de crestere si coacere si in orice faza a cresterii sale va dezvolta energii diferite.
Alimentele matinale iti hranesc celulele furnizandu-ti energie, in timp ce alimentele nocturne, fiind usor digerabile, te pregatesc de somn.
Nu exista aliment bun si aliment rau, mancare buna si mancare proasta. Toate alimentele sunt benefice dacă ştim să le alegem, combinam si consumăm în funcţie de starea de sanatate si ceasul biologic al organismului nostru.
Pentru a ne simţi tonici şi sănătoşi, trebuie să ne obişnuim să respectăm principiile crononutriţiei:
  • un mic dejun hrănitor bogat in lipide (branzeturi, oua, unt, etc.), un prânz bogat in proteine, cu alimente care necesită timp de digerare (carne rosie, amidonoase) şi o cină uşoară (peste, pui, legume).
  • Primavara, cand organismul incepe un nou ciclu biologic si-si accelereaza procesele de detoxifiere, mancam verdeturi, fructe si legume de sezon si diminuam consumul de carne; Vara, consumam cat mai multe fructe si legume, mancam crud, mancam colorat; Toamna este indicat sa mancam radacinoase si fructe de sezon; Iarna, in tendinta de a acumula energie, mancam carne, cereale, citrice (pentru aportul de vit. C), muraturi, leguminoase, fructe uscate.
Mai jos vei gasi cateva exemple de alimente diurne si serale: 
diurne
serale
Carne de vita
Carne de miel
Carne de cal
Dovlecei
Fasole pastai
Mazare
Morcovi
Porumb
Spanac
Sfecla rosie
Tomate
Varza rosie
Afine
Capsuni
Caise
Cirese
Citrice
Kiwi
Zmeura

Carne de curcan
Carne de iepure
Carne de porc
Carne de rata
Carne de vitel
Peste
Moluste
Oua
Masline
Soia
Andive
Cartofi
Castraveti
Conopida
Fasole alba
Praz
Ridichi
Telina
Varza alba
Vinete
Banane
Mere
Migdale
Nuci
Pere


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu