miercuri, 9 noiembrie 2011

Intrebari si raspunsuri ( 1 )

Blog Jurnal de dieta: De ce nu ne cere nimeni un feed-back pe toate pilulele de slabit si ceaiurile baute fara rezultat?

Dr. Gabriela Man: Eu as completa intrebarea: de ce nu ne cere nimeni un feedback pe pierderea definitiva a kilogramelor in plus dupa utilizarea acestor solutii terapeutice “minune” ?!
Raspunsul meu onest: deoarece nici un producator de pilule pentru slabit nu garanteaza ca acele kilograme pierdute nu revin (de obicei, chiar mai multe!) la intreruperea tratamentului.
Nu sunt adepta ceaiurilor si pilulelor pentru slabit.
Singura masura logica pentru a scapa de kilogramele in plus este schimbarea definitiva a stilului de viata, schimbare care este mult mai usoara decat este perceputa de cei cu astfel de probleme.

 Incerc sa demonstrez continuu ca o alimentatie sanatoasa poate avea meniuri gustoase, savuroase. Poate include si produse de patiserie si cofetarie, alimente in general interzise pentru cei care doresc sa se mentina supli, si aceasta cu ajutorul produselor* pe care le-am conceput din pozitia de medic, fosta persoana cu obezitate si gurmanda declarata.

Blog Jurnal de dieta: Garanteaza cineva un minim de kilograme in minus la o dieta propusa?
Dr. Gabriela Man: Da, un minus de kilograme pierdute se poate garanta.
Este adevarat ca fiecare persoana va reactiona diferit, unii vor slabi mai mult, altii mai putin. Insa, pe parcursul perioadei de slabire, medical nutritionist poate adapta dieta in functie de evolutia pacientului si, indiferent de persoana, putem garanta un  numar de kilograme pierdute.

Va avertizez, insa, ca mult mai importanta este scaderea in centimetrii!

Grasimea este usoara, dar ocupa mult spatiu. 2 kilograme pierdute de masa grasa pot insemna in centimetrii foarte mult, chiar trecerea de la o marime de haine la una inferioara!
Si, nu trebuie omis, slabirea sanatoasa implica o scadere in greutate saptamanala de 0,5-maxim 1 kg (dupa perioada de inceput de 3-4 zile, in care slabirea va fi mai spectaculoasa deoarece se face pe seama topirii rezervelor de glycogen, ceea ce duce la eliminarea apei cu care acesta e fixat in organism).

Blog Jurnal de dieta: Poti sa tii regim si cu salariul mediu net pe economie ( 1.400 RON )?
Dr. Gabriela Man: Cu siguranta!

Blog Jurnal de dieta: Ce sa mananci ca sa nu te infometezi?
Dr. Gabriela Man: In primul rand, sub nici o forma sa nu te infometezi.
Sa alegeti cu atentie alimentele sanatoase, sa va concentrati in primul rand pe calitatea alimentelor, nu pe cantitate. Atunci, corpul isi regleaza singur aportul alimentar in functie de necesitati.
Mancand corect va veti satura mai rapid si pe termen mai lung.
Blog Jurnal de dieta: Poti sa tii regim alimentar fara sa cantaresti alimentele, sa calculezi kcal/100g ?
Dr. Gabriela Man: Chiar recomand acest lucru. Conform normelor actuale nutritionale agreate international, trebuie sa ne focusam mai intai pe calitatea alimentelor si abia pe plan second pe cantitatea lor.
O alimentatie bazata pe proteine vegetale si animale de calitate, aport mare de fibre, surse de acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6, carbohidrati de calitate (alimente cu indice glicemic scazut) va permite conceperea unor meniuri mult mai satioase: persoana va manca mai putin si va fi satul mai mult timp decat in cadrul unui meniu classic, bogat in alimente rafinate care sunt surse de carbohidrati “rai” (zahar, amidon din faina alba, cartofi, malai, orez cu bob rotund), meniu dupa care ti se face foame la putin timp dupa ce ai mancat!
Si, in general, un astfel de meniu produce binecunoscuta somnolenta dupa masa.

Blog Jurnal de dieta: Diete fara muschi de vita, somon sau piept de pui si peste la gratar zilnic nu sunt posibile?
Dr. Gabriela Man: S-ar putea, insa, cinstit – omul nu este nici ierbivor, nici carnivor, omul este omnivor.
O alimentatie echilibrata trebuie sa cuprinda proteine atat animale cat si vegetale.
In plus, in curele de slabire se foloseste cu succes combinatia carne slaba + legume cu indice glicemic mic deoarece s-a demonstrat ca din toate combinatiile de meniuri posibile aceasta arde cel mai tare grasimile (datorita efectului dublu, atat de scadere a secretiei de insulina, insulina ingrasa, cat si prin cresterea secretiei de glucogon, cel care intensifica arderea grasimilor si protejeaza masa musculara).

Blog Jurnal de dieta: Diete fara portii mici, orar fix, apa multa, gimnastica zilnica, nu exista?
Dr. Gabriela Man: Dar nici nu accept ideea de dieta cu portii mici!
Apa multa da.
Nu e obligatoriu gimnastica zilnica – trebuie doar sa evitam sedentarismul si sa ne straduim sa facem o jumatate de ora de miscare zilnica (adica, mers mai alert pana la piata, urcam scarile pe jos, nu cu liftul etc).
Ceea ce descrieti in intrebare este dieta clasica de tip hipocaloric, deja depasita si abandonata in toata lumea de nutritionisti (mai putin poate la noi, la noi exista o anumita inertie de a trece de acest capitol incheiat din nutritie).

Blog Jurnal de dieta: E posibil sa slabesti fara sa faci sport?
Dr. Gabriela Man: Evident! La baza epidemiei mondiale de obezitate si diabet sta alimentatia moderna, nu sedentarismul!
Sedentarismul doar agraveaza problemele induse de alimentatia moderna.
Se poate slabi fara sport, in schimb – doar cu sport si fara trecerea pe alimentatie sanatoasa nu veti slabi definitiv.
Sportul are darul de a ne contura mai frumos silueta, prin tonifierea musculaturii, completeaza ceea ce alimentatia sanatoasa produce – topirea depozitelor de grasime.

Blog Jurnal de dieta: Ok, faci sacrificii, slabesti, dar cum iti mentii greutatea daca nu mai tii regim?
Dr. Gabriela Man: Insist: cei mai multi gresesc ca tin o dieta si apoi se intorc la obiceiurile rele de dinainte, cele care i-au ingrasat.
Greutatea obtinuta se mentine prin schimbarea definitiva a stilului de viata.


* Slabesti mancand”  ( n.a. )
( sursa: interviu Dr. Gabriela Man – 25.05.2011 )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu