Lista de
cumparaturi ptr. 2
bucati de cozonac cu nuca, cacao si stafide la 800g/buc :
Faina alba de grau tip 480
sau 000 - 1
kg
Zahar alb tos (
de preferat pudra ) - 1 kg ( 0,5 kg )
Lapte 3,5% grasime - 1 L
Drojdie proaspata de
bere - 80 g ( 2 cubulete de 42g/buc )
Ulei -
1 L
Oua marimea M -
5 buc.
Miez de nuca -
400 g
Cacao pudra -
10 g
Stafide ( de preferat
aurii ) -
50 g
Esenta de rom -
10 ml ( 4 fiole la 2g/buc )
Esenta de vanilie -
10 ml( 4 fiole la 2g/buc )
Lamaie -
2 buc
Portocala -
1 buc
Unt -
200 g
RETETA: Cozonac de casa cu
nuca, cacao si stafide
( 2 buc. 800g/buc
)
Aluat de cozonac:
Faina alba de grau tip 480
sau 000 - 0,7 kg
Zahar tos ( de preferat pudra ) - 200 g
Lapte 3,5 % grasime - 350 ml
Drojdie proaspata - 55 g
Ulei - 130 ml
Oua - 3 buc
Sare - 7 g
Esenta de rom 1 ml
Esenta de vanilie - 3 ml
Razatura de la 2 buc. de
lamaie maxim 20 g
Razatura de la 1 buc. de
portocala maxim 20
g
Ulei ( pentru modelat ) -
20 ml
Unt ( pentru uns tavile ) - 70 g
Umplutura de nuca:
Miez de nuca -
400 g
Zahar ( de preferat pudra ) -
70 g
Cacao pudra -
8-10 g
Oua -
1 buc.
Esenta rom -
3 ml
Stafide -
30 g
Oua ( pentru uns cozonacii )
- 1 buc.
Modul de preparare:
Se lasa 2-3 ore la temperatura camerei faina, zaharul, uleiul, ouale,
drojdia, nuca, stafidele si fructele.
Prepararea
aluatului:
Se prepara maiaua, inmuindu-se drojdia cu o lingura de zahar si cateva
linguri de lapte incalzit putin.
Separat, peste 3 linguri cu varf de faina, se toarna putin cate putin
lapte fierbinte. Se amesteca pana se obtine o pasta fara cocoloase. Cand
aceasta s-a racit putin, se toarna drojdia peste pasta si se amesteca bine
batandu-se pana se fac basici mari. Se acopera cu un prosop si se tine la
caldura sa creasca.
In timpul acesta, se cerne faina intr-un lighean de ~ 5-6 litri
capacitate.
Se separa albusul de galbenusul de la cele 3 oua. Se freaca
galbenusurile cu sare dupa care se adauga putin cate putin zaharul pana se obtine o crema spumoasa.
Separat se bat albusurile spuma.
Cand maiaua a crescut, se toarna in mijlocul fainii si se amesteca. Se
adauga treptat galbenusurile crema, restul din laptele cald si albusurile
batute spuma.
Se framanta aluatul de la margine aducandu-se spre centrul ligheanului,
cel putin jumatate de ora.
Se adauga uleiul treptat pana se inglobeaza in aluat. Daca aluatul este
prea tare, se mai adauga putin lapte caldut. Se framanta pana aluatul face
basici si se desprinde de pe mana. Se adauga esenta de rom, de vanilie si
razatura de lamaie si de portocala si se framnata pana la omogenizare.
Se aduna aluatul in mijlocul ligheanului, se acopera cu prosopul si se
aseaza la cald, lasandu-se sa creasca, aproximativ 2 – 3 ore pana depaseste
marginea ligheanului.
Intre timp se ung cele 3 forme cu unt si se pregateste o suprafata de
lemn ( o planseta ) peste care se presara putina faina, pe care urmeaza sa se
modeleze aluatul.
Dupa 2 ore, se aprinde cuptorul si se lasa sa se incalzeasca pana la 180
grade Celsius.
Prepararea
umpluturii de nuca:
Miezul de nuca se alege de coji si impuritati si se macina dar nu foarte
fin (sau se piseaza intr-un mojar).
Apoi se amesteca cu zaharul, cacao, oul, esenta de rom si stafidele pana
devin o pasta potrivit de consistenta astfel incat sa se poata intinde.
Cand aluatul a crescut, se ung mainile cu ulei si se imparte aluatul in
doua parti egale.
Se scoate o bucata de aluat pe planseta si se intinde cu mana de
dimensiunea unei coli A4.
Deasupra se vine cu o jumatate din cantitatea de umplutura, intinzandu-se
intr-un strat cat mai egal pe toata suprafata aluatului.
Se ruleaza de trei ori pe lungime si se pune bucata cu muchia in jos in
forma unsa. Aluatul nu trebuie sa ajunga la jumatatea formei. Se ruleaza si ceallalta bucata de aluat.
Separat se bate un ou si se unge incet suprafata celor 2 cozonaci dupa
care se dau imediat la cuptor.
Nu se lasa sa creasca aluatul in forma deoarece se fac goluri intre
umplutura si aluat.
Se coc la foc potrivit, 50 – 60 minute la 170 – 180 grade Celsius.
Cand sunt gata, se scot din cuptor, se scot din forme pe un prosop de
hartie, se aseaza incet pe o parte si se lasa sa se raceasca la temperatura
camerei ( nu in curent, abur, umezeala sau frig ). Dupa un timp se intorc pe partea cealalta
pentru a nu se aplatiza.
Pofta buna!
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu