luni, 21 mai 2012

Cine ne consuma Calciul?



 “Ca” este ~99% concentrat in oase si dinti, o mica parte se gaseste concentrat in colagen, mucoproteine si mucopolizaharide iar ~ 1% se gaseste sub forma circulanta (calcemia).
Calcemia normala este de 9-11 mg/100 ml sange.
Ratia de calciu este variabila in functie de varsta, sex si stare fiziologica:
-         copilului pana la 1 an i se recomanda 360 – 2000 mg/zi;
-         femeilor sub 30 de ani, 600 – 1200 mg/zi ;
-         femeilor peste 45 de ani, 800 mg/zi ;
Absorbtia calciului este mai mare la barbati decat la femeile aflate in afara perioadei de maternitate.

Conform valorilor de referinta zilnice recomandate pentru componentii principali din alimente (Krause’s, 2004), doza zilnica recomandata (RDI) pentru “Ca” este: DZR “Ca” = 1000 mg/zi (1g/zi).

Cine ne consuma Calciul?

Asimilarea acestui mineral in organism e stopata de “obiceiuri” nesanatoase precum:
-         consumul zilnic de proteina animala (carne rosie, carne alba, lactate);
-         consumul excesiv de grasimi saturate;
-         abuzul de:
1.      alcool
2.      cofeina
3.      diuretice
4.      antibiotice
-         lipsa vitaminei D din organism;
-         consumul mare de sare si zahar;
-         folosirea anticonceptionalelor;
-         consumul de apa minerala si bauturi acidulate.

Mediul acid este cel care “jefuieste” corpul de Calciu!
S-a demonstrat stiintific ca Osteoporoza nu este rezultatul lipsei de calciu din dieta, ci al excesului in acid al acesteia.

Numerosi specialisti au aratat ca pentru un aport zilnic de 75g de proteina se pierde, prin urina, mai mult calciu decat se absoarbe din dieta, deci cantitatea necesara zilnica ar trebui sa fie sub 1 g/kgc.

Eliminarea calciului se face prin:
-         intestinul gros in proportie de 75%;
-         urina, 20%;
-         transpiratie, 5%.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu