duminică, 6 aprilie 2014

Detoxifierea organismului

Detoxifierea ficatului


Ficatul este organul din organismul uman cu rol esential in digestie, atat in asigurarea nutrientilor necesari celulelor corpului cat si in detoxifiere, curatarea sangelui de medicamente si alte substante toxice.

Atunci cand ficatul metabolizeaza substantele periculoase pentru organism precum toxine, paraziti, metale grele, virusi etc., produsii rezultati sunt excretati fie prin sange ajungand sa fie filtrati de catre rinichi si parasind organismul sub forma de urina, fie sunt excretati prin bila, de unde ajung in intestine si sunt eliminati de organism prin scaun.

Greutatea ficatului la adult este de aproximativ 1200 – 1800g, in functie de greutatea corporala a fiecarui individ, reprezentand intre 1.8% pana la 3.1% din greutatea corporala totala. Este bine de mentionat faptul ca la nastere, ficatul este mai mare, reprezentand 5-6% din greutatea corporala.

Ficatul are rolul de a metaboliza lipidele in exces, alcoolul, de a elimina din organism diverse E-uri alimentare, multiple feluri de compusi chimici “ascunsi” in semipreparate sau chiar in alimente proaspete.
Daca ficatul nu mai functioneaza normal, celulele corpului nu vor mai primi o cantitate suficienta de nutrienti, nu vor elimina deseurile produse si nu vor comunica normal cu sistemul nervos sau endocrin iar intreg metabolismul se perturba.  

Important de stiut este faptul ca analizele medicale pot iesi bune, chiar daca numai 40% din ficat functioneaza normal. Cu toate acestea, din cauza surplusului de toxine pe care ficatul nu le poate elimina, in organism apar tot felul de boli ale organelor de excretie (rinichi, piele, plamani), boli ale articulatiilor, ale inimii, creierului etc.

Ficatul secreta aproximativ un litru si jumatate de bila pe zi, un gel uleios galben-verzui care ajunge prin canalul biliar la fiere (colecist). Bila are rolul de a ajuta in procesarea hranei. Atunci cand hrana ajunge in stomac, fierea se contracta si arunca toata bila in canalul biliar comun si de aici trece in intestinul subtire. In momentul in care hrana ajunge in intestinul subtire, bila trebuie sa fie deja prezenta acolo, altfel hrana nu va fi procesata si va fi eliminata fara ca organismul sa retina nutrientii necesari.
Mai putina bila eliberata de ficat  inseamna ca intestinul subtire nu mai digera corespunzator mancarea, de aici probleme in alimentatie, balonari, infectii, dereglari in flora intestinala, constipatie etc.

De sinteza glucozei (principala hrana a creierului) din zahar este raspunzator tot ficatul. Un ficat afectat nu mai hraneste corespunzator creierul, conducand la oboseala, depresie, si in timp la dementa, Alzeimer, Parkinson, Scleroza multipla etc.
Cand organismul este suprasolicitat din cauza unor factori precum stilul de viata defectuos, alimentatia nerationala, stresul, poluarea, cafeaua si alcoolul in exces, etc. ficatul nu mai reuseste sa isi indeplineasca normal functiile si atunci este necesara detoxifierea ficatulului.

Doctorul A.F. Beddoce este de parere ca ficatul produce mai multe enzime stimulat de apa calduta cu lamaie (neindulcita), decat de orice alt aliment.
Consumul alimentelor ce contin substante hepatoprotectoare (alicina, selenium etc.), componente ce pot activa enzimele din ficat, ajuta la regenerarea celulelor hepatice. Printre acestea mentionez: avocado, usturoiul (niciodata pe stomacul gol), grapefruitul, sfecla rosie, morcovii, varza si varza de Bruxelles, broccoli, conopida, merele, verdeturile, coriandrul, ghimbirul, ceaiul verde.
Renuntati la alimentele procesate si/sau preparate industrial precum mezeluri, lactate, conserve, zahar, indulcitori, dulciuri, panificatie, margarina, ulei rafinat etc.

Mancarea trebuie sa-ti aduca imediat placere si energie, nu imbuibare si somn!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu