Detoxifierea ficatului
Ficatul este organul din organismul uman cu rol esential in
digestie, atat in asigurarea nutrientilor necesari celulelor corpului cat si in
detoxifiere, curatarea sangelui de medicamente si alte substante toxice.
Atunci cand ficatul
metabolizeaza substantele periculoase pentru organism precum toxine, paraziti,
metale grele, virusi etc., produsii rezultati sunt excretati fie prin sange ajungand
sa fie filtrati de catre rinichi si parasind organismul sub forma de urina, fie
sunt excretati prin bila, de unde ajung in intestine si sunt eliminati de
organism prin scaun.
Greutatea ficatului la
adult este de aproximativ 1200 – 1800g, in functie de greutatea corporala a
fiecarui individ, reprezentand intre 1.8% pana la 3.1% din greutatea corporala
totala. Este bine de mentionat faptul ca la nastere, ficatul este mai mare,
reprezentand 5-6% din greutatea corporala.
Ficatul are rolul de a metaboliza lipidele in exces, alcoolul, de a
elimina din organism diverse E-uri alimentare, multiple feluri de compusi
chimici “ascunsi” in semipreparate sau chiar in alimente proaspete.
Daca ficatul nu mai
functioneaza normal, celulele corpului nu vor mai primi o cantitate suficienta
de nutrienti, nu vor elimina deseurile produse si nu vor comunica normal cu
sistemul nervos sau endocrin iar intreg metabolismul se perturba.
Important de stiut este
faptul ca analizele medicale pot iesi bune, chiar daca numai 40% din ficat
functioneaza normal. Cu toate acestea, din cauza surplusului de toxine pe care
ficatul nu le poate elimina, in organism apar tot felul de boli ale organelor
de excretie (rinichi, piele, plamani), boli ale articulatiilor, ale inimii,
creierului etc.
Ficatul secreta aproximativ un litru si jumatate de bila pe zi, un
gel uleios galben-verzui care ajunge prin canalul biliar la fiere (colecist). Bila
are rolul de a ajuta in procesarea hranei. Atunci cand hrana ajunge in stomac,
fierea se contracta si arunca toata bila in canalul biliar comun si de aici
trece in intestinul subtire. In momentul in care hrana ajunge in intestinul
subtire, bila trebuie sa fie deja prezenta acolo, altfel hrana nu va fi
procesata si va fi eliminata fara ca organismul sa retina nutrientii necesari.
Mai putina bila
eliberata de ficat inseamna ca
intestinul subtire nu mai digera corespunzator mancarea, de aici probleme in
alimentatie, balonari, infectii, dereglari in flora intestinala, constipatie
etc.
De sinteza glucozei
(principala hrana a creierului) din zahar este raspunzator tot ficatul. Un
ficat afectat nu mai hraneste corespunzator creierul, conducand la oboseala,
depresie, si in timp la dementa, Alzeimer, Parkinson, Scleroza multipla etc.
Cand
organismul este suprasolicitat din cauza unor factori precum stilul de viata
defectuos, alimentatia nerationala, stresul, poluarea, cafeaua si alcoolul in
exces, etc. ficatul nu mai reuseste sa isi indeplineasca normal functiile si
atunci este necesara detoxifierea ficatulului.
Doctorul
A.F. Beddoce este de parere ca ficatul produce mai multe enzime stimulat de apa
calduta cu lamaie (neindulcita), decat de orice alt aliment.
Consumul
alimentelor ce contin substante hepatoprotectoare (alicina, selenium etc.), componente
ce pot activa enzimele din ficat, ajuta la regenerarea celulelor hepatice.
Printre acestea mentionez: avocado, usturoiul (niciodata pe stomacul gol),
grapefruitul, sfecla rosie, morcovii, varza si varza de Bruxelles, broccoli,
conopida, merele, verdeturile, coriandrul, ghimbirul, ceaiul verde.
Renuntati la alimentele
procesate si/sau preparate industrial precum mezeluri, lactate, conserve,
zahar, indulcitori, dulciuri, panificatie, margarina, ulei rafinat etc.
Mancarea trebuie sa-ti aduca imediat placere si energie, nu imbuibare
si somn!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu