duminică, 30 martie 2014

De ce ne ingrasam?


Care sunt sursele de energie pentru organism?




Sa ne imaginam corpul nostru ca pe un tren format dintr-o locomotiva cu abur (metabolismul) si vagoanele (sistemul digestiv, respirator, circulator, limfatic, renal, nervos, osos, muscular, articular, endocrine, reproducator).
Mecanicul de locomotiva (cel care conduce trenul) este creierul nostru iar alimentele sunt combustibilul (carbunele) cu care alimentam motorul pentru a face trenul sa mearga.

Glucide (carbohidrati), lipidele sau grasimile si proteinele sunt sursa de energie pentru organism. Grasimea este forma sub care se stocheaza energia in corp dar este greu de eliberat in cazuri de urgenta.

In regiunea creierului numita hipotalamus (partea inferioara a encefalului), se afla centrul foamei care ne adapteaza apetitul la nevoile organismului.
Atunci cand consumam energie, centrul foamei provoaca senzatia de foame pentru a realimenta rezervele organismului iar cand am mancat suficient, el provoaca senzatia de satietate.

Sunt 3 tipuri de “carbuni” care asimilati, degaja energie:
         glucoza – “dulcele nevinovat” pe care il luam din dulciuri (ciocolata, bomboane, biscuiti, napolitane etc. ) dar si din inghetata, fructe, sucuri naturale, bauturi carbogazoase si alcoolice etc. , este disponibila imediat si produce energie rapida, cu un minim de efort pentru organism;
         glicogenul – rezerva de gaz - combustibil rapid disponibil in lipsa glucozei. Glicogenul este glucidul din proteina din muschi si ficat;
         grasimea - este un depozit pe termen lung al corpului iar accesul la el presupune pierderea rezervei, de aceea, creierul apeleaza la el doar in caz de urgenta.


Glucidele in exces blocheaza din start posibilitatea ca organismul sa apeleze la rezervele lui de grasime. Atata timp cat alimentam “motorul” cu glucoza, din ce in ce mai multa si mai des, organismul va consuma glucoza si va stoca in continuare grasimea.

Mecanismul perfect :
Redu portiile si totodata glucidele => mananca mai des => fa sport = miscare, inima iti va bate mai tare, muschii se vor contracta, se va arde glicogenul => adrenalina este mai multa si mareste viteza trenului (TAG lipaza actioneaza mai repede si mai bine) => ai nevoie de mai multa energie si atunci treci automat pe consum de grasime.


Daca vrei ca trenul sa mearga la maxim de viteza, e indicat sa pierzi grasime. Daca mecanicul e comod si prefera “sa bage” carbune tip glucoza ca sa poata merge la maxim, trenul va merge cu viteza maxima dar e posibil ca motorul sa se infunde si sa se strice iar daca la tren poti sa-l inlocuiesti, in cazul organismului uman e imposibil sa-l schimbi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu